Het ‘andere’ werken met vierdaagse werkweek

Wie durft het aan, vier dagen werken en er vijf betaald krijgen? Volgens een IJslands onderzoek krijg je er gelukkigere en productievere werknemers voor in de plaats. Hoe doe je dat? Het is allemaal niet zo moeilijk. Luscii, een bedrijf dat meetapparatuur ontwikkelt voor de zorg, startte met een proef van drie maanden. Alle medewerkers gingen vier in plaats van vijf dagen werken met behoud van salaris. Daar waren wel voorwaarden aan verbonden.

Voorwaarden

In de eerste plaats moeten medewerkers over hun eigen tijd kunnen beschikken. Het is niet de bedoeling dat de manager jouw tijd aan een ander belooft in de trant van, oh dat kan hij of zij wel even doen. Eindeloos vergaderen was ook uit den boze en iedereen op vrijdag vrij zodat niet het gevaar bestond dat medewerkers elkaar gingen bellen of mailen.

Minder stress

Het resultaat was gelukkigere, minder gestreste en productievere werknemers. Dat is ook de conclusie van het IJslands onderzoek dat liep van 2015-2019 onder 2500 werknemers. Door de vierdaagse werkweek hebben ze meer tijd voor hobby’s, vrienden en familie. Er zij natuurlijk ook andere manieren om iets tegen de stress te doen. We hebben er 99 op een rij staan.

Het ‘andere werken’ in een notendop

Eigenlijk is het ándere werken’ niets anders dan het terugbrengen van ledige uren, minder vergaderen en vooral korter, prioriteiten stellen en efficiënter werken. Liep dan alles o[ rolletjes, nee, zeker niet. Zo vonden managers het lastig om trainingsdagen in te vullen en werknemers vonden het lastiger om te communiceren met collega’s.

Navolgers

Vooral kleinere bedrijven durven het aan om tot een vierdaagse werkweek over te gaan. Het CNV pleit al jaren voor een kortere werkweek. De argumenten komen overeen: vermindering van het ziekteverzuim, een betere balans werk-privé en het draagt bij de gelijlheid tussen mannen en vrouwen. Wie durft het aan?

Contact

Contact

Direct contact met onze experts
085 - 0432268
Beloftes

Onze beloftes

  • goede prijs
  • vooraf persoonlijke intake
  • kleine groepen
  • niet goed geld terug!
  • een half jaar gratis nazorg

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.