Beoordeling:

Cursus Participatiewet en de Wet banenafspraak

Omgaan met de quotumheffing

De Participatiewet is in 2015 in werking getreden en heeft de Wet werk en bijstand vervangen. Daarnaast is toen de Wet Banenafspraak en het quotum arbeidsbeperkten aangenomen door de Eerste Kamer. Werkgevers hebben een belangrijke rol in deze wetten. Zij moeten er onder andere zorg voor dragen dat voldoende jong gehandicapten (Wajong), WSW-ers en bijstandsgerechtigden aan het werk komen. De Participatiewet schrijft voor dat zij verplicht zijn een nader te bepalen aantal arbeidsgehandicapten in dienst moeten nemen. Mocht dit niet lukken, dan kunnen boetes het gevolg zijn. Het is dus van groot belang dat u de regels van de Participatiewet, de quotumheffing en de mogelijke gevolgen kent. In de ‘Cursus Participatiewet en de Wet banenafspraak’ nemen we de regels door en kijken we hoe u handen en voeten kan geven aan deze wetten.

Resultaat na deze cursus:

 • U kent de hoofdlijnen van de Participatiewet en de Wet banenafspraak.
 • Inzicht in de gevolgen van de wetten voor de eigen organisatie
 • U weet wat u moet doen als u arbeidsgehandicapten wilt aannemen.
 • U kunt invulling geven aan participatie en re-integratie.
 • U kunt managers, directie en medewerkers goed kunnen informeren over gevolgen van de Participatiewet.

Deze cursus is bedoeld voor HR, managers en directeuren die kennis willen opdoen over de Participatiewet, de Wet banenafspraak en de quotumheffing.

Het programma van de Cursus Participatiewet en de Wet banenafspraak ziet er als volgt uit:

09.00 Ontvangst met koffie en thee

09.30 Start van de cursus

Na een korte inleiding en kennismaking bespreken we de hoofdlijnen van de Participatiewet en de Wet banenafspraak. Aan de orde komen onder andere:

 • Aanleiding van de Particpatiewet.
 • Doelen en (nieuwe) doelgroepen van de Particpatiewet.
 • De Wet banenafspraak.
 • Het quotum arbeidsbeperkten.
 • De loonkostensubsidie van de gemeente.
 • Handhaving en sancties als het aantal arbeidsgehandicapten niet wordt gehaald.

De gevolgen voor de werkgever

Na de lunchpauze kijken we naar de gevolgen van de nieuwe wetgeving voor uw organisatie. Hoe bereidt u zich voor op de ingrijpende veranderingen die de transformaties met zich meebrengen? We bespreken de do’s en don'ts in relatie met het aannemen van arbeidsgehandicapten. Ook komen reÏntegratiemogelijkheden en de invulling van het traject-/arbeidsplan aan de orde. Hoe gaat u hiermee aan de slag? Welke hulpmiddelen kunt u gebruiken? In werkgroepen werkt u aan een plan van aanpak.

16.00 Einde cursus

 

Trainer

De cursus wordt gegeven door Jo Weerts.

De cursuskosten bedragen € 395,00 per persoon exclusief € 60,00 arrangementskosten (accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet). Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van cursusmateriaal. De kosten hiervoor bedragen € 29,00. De totale kosten per persoon bedragen € 484,00 per persoon. Dit bedrag is exclusief btw.

Een btw vrije training

Bent u werkzaam in een organisatie die de btw niet terug kan vorderen dan is het mogelijk om een btw-vrije training te volgen. Dat is het geval als u bijvoorbeeld werkt bij de overheid of in de zorg. De Academy, waar HRM Academy deel van uitmaakt, is namelijk CRKBO-gecertificeerd en daarom door de belastingdienst vrijgesteld van btw. Geef op het aanmeldformulier aan of u een btw-vrije training wilt volgen. Als u zich hiervoor inschrijft, brengen wij hiervoor € 10,00 administratiekosten in rekening.

 

Korting mogelijk

Hoe meer mensen uit uw organisatie komen, des te groter is de korting! Wanneer u tegelijkertijd boekt voor meer  collega's, ontvangt u automatisch een aantrekkelijke korting op de cursusprijs:
- 2e deelnemer: 10% korting;
- 3e deelnemer: 20% korting;
- 4e deelnemer: 30% korting;
- 5e en meerdere deelnemers: 40% korting.

Annuleringsregeling

Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor u niet aan deze cursus kunt deelnemen. Tot één maand voor aanvang van deze cursus kunt u kosteloos annuleren. Wanneer u zich binnen één maand voor aanvang van de cursus afmeldt dan brengt de HRM Academy de totale cursusprijs in rekening. U kunt zich kosteloos laten vervangen door een collega. Annuleren kan uitsluitend schriftelijk (per post of email). Meer over onze voorwaarden vindt u hier

 

Eigenschappen

Duur: 1 dag
Prijs: € 395 (ex. accommodatie)
Deelnemers: Maximaal 15
Contact

Contact

Direct contact met onze experts
085 - 0432268
Beloftes

Onze beloftes

 • goede prijs
 • vooraf persoonlijke intake
 • kleine groepen
 • niet goed geld terug!
 • een half jaar gratis nazorg

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.